ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ, ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΚΟ (1967-1984),

Published Date: 19 Μαρτίου, 1994

Εισαγωγικό κείμενο

«Για τον κοινωνικό απελευθερωτικό επαναστατικό αγώνα το παρόν και το μέλλον είναι αδιάσπαστα δεμένα μεταξύ τους και οι διαχωρισμοί, οι ταξινομήσεις και οι περιορισμοί είναι εμπόδια, που λειτουργούν προς όφελος του κράτους.

Όλοι οι επικριτές των βίαιων πρακτικών, που αναπτύσσονται ενάντια στο κράτος και τον καπιταλισμό, οδηγούνται σε απόμακρα μονοπάτια, που δεν μπορούν να συναντηθούν με τη λεωφόρο της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως η δράση της Οργισμένης Ταξιαρχίας βρίσκεται πέρα και μακριά από την ψευδή κατάσταση των επικριτών της πρακτικής της.

Η δράση της Οργισμένης Ταξιαρχίας αποτελεί μια εμπειρία που αναδείχνει τη σημασία της πολύμορφης κοινωνικής δράσης ενάντια στο κράτος και τον καπιταλισμό. Πρόκειται για μια εμπειρία, ενάντια στην οποία οι ιδεολογικοποιημένες επικρίσεις δεν είναι παρά φτερό στον άνεμο.

Μακριά από λογικές πρωτοπορίας, μέσα στη φωτιά του κοινωνικού πολέμου η Οργισμένη Ταξιαρχία έδειξε πως δεν την αγγίζουν οι επικρίσεις περί «τυχοδιωκτισμού», «τρομοκρατίας», «απόγνωσης» και «μιλιταρισμού». Ειδικά ως προς το τελευταίο, η αμεσότητα με την οποία δρούσε κατέρριψε τον μύθο που καλλιεργείται για δήθεν ιεραρχημένες και μιλιταριστικού χαρακτήρα δομές, κάτι άλλωστε που δεν θα μπορούσε να ισχύσει σε μια οργανωμένη αναρχική δραστηριότητα, όχι μόνο γιατί αντιστρατεύεται θεμελιακές αναρχικές απόψεις, αλλά και από το γεγονός πως οι ιεραρχημένες και μιλιταριστικού χαρακτήρα δομές στερούν την αμεσότητα και τη ζωντάνια της δράσης που εκδήλωσε η Οργισμένη Ταξιαρχία.

Ο καθένας μπορούσε να είναι η Οργισμένη Ταξιαρχία, ο οποιοσδήποτε που βρισκόταν στην Αγγλία αλλά και που ξεπερνούσε τα όρια που επιβάλλουν οι κρατιστές. Η δράση της δεν γνώρισε όρια και φραγμούς, όπως δεν γνωρίζει και η κοινωνική απελευθέρωση».

(Από τον πρόλογο της Α΄ έκδοσης, που είχε γίνει το 1994)

***

“Έχουν περάσει δέκα τέσσερα ολόκληρα χρόνια από την πρώτη έκδοση (1994) στα ελληνικά των ντοκουμέντων της Οργισμένης Ταξιαρχίας (από την Συσπείρωση Αναρχικών) που σύντομα εξαντλήθηκε. Τώρα, προχωρούμε στην επανέκδοση, η οποία αποτελεί μέρος μιας σειράς εκδόσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 20 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ. Άλλωστε, η δράση της Οργισμένης Ταξιαρχίας εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να κεντρίζει το ενδιαφέρον και την έρευνα των κρατούντων και των υποτακτικών τους.

Αποφασίσαμε να επανεκδώσουμε τα ντοκουμέντα χωρίς προσθήκες και υπερφόρτωση σε πληροφορίες. Αυτό οφείλεται στην πεποίθησή μας πως τα γεγονότα πρέπει να παρατίθενται έτσι όπως αρχικά διατυπώθηκαν.

Από εκεί και μετά, η εμπειρία, η ανάλυση, η έρευνα και η κατανόηση των συγκεκριμένων συνθηκών μέσα στις οποίες αναπτύχθηκαν τα γεγονότα, είναι που μπορούν να βοηθήσουν σε μια ουσιαστική συμβολή στον κοινωνικό και αναρχικό απελευθερωτικό αγώνα. Γιατί χρειάζεται να μη μας διαφεύγει ούτε στιγμή, πως κάθε πρακτική αναλύεται μέσα και σε σχέση με τις συνθήκες, που υπήρχαν όταν εκδηλώθηκε. Αλλοιώς, είναι μια θεωρία, μια αφαίρεση από την πραγματικότητα, που διευκολύνει μόνο όσους επιδιώκουν να σταθούν απέναντί της με ιδεολογικό τρόπο”.

(από τον πρόλογο της B΄ έκδοσης, Απρίλιος 2008)

Επισκόπησις

Visited 2226 times , 1 Visits today