Αντί-εκλογική Σκέψη και Δράση 1989-2019

Εισαγωγικό κείμενο

Εκλογική Απεργία

(Κείμενα, Αναλύσεις, Αφίσες, Τεκμήρια)

Μία έκδοση για τα 31 χρόνια της Συσπείρωσης Αναρχικών

Σε αυτήν την έκδοση περιλαμβάνονται κείμενα, απόψεις, αναλύσεις, αφίσες, προκηρύξεις και τεκμήρια που αφορούν την αντί-εκλογική σκέψη και δράση κατά την τριακονταετία από το 1989 έως το 2019. Σε αυτό το διάστημα, που αναφερόμαστε, υπάρχει μία καταγεγραμμένη διαρκής και συνεπής αναρχική παρουσία, λόγος, στάση και δράση –κατά του εκλογικού-κοινοβουλευτικού συστήματος εξουσίας–, της οποίας κεντρικός άξονας είναι η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ. Παράλληλα, μέσα από τα κείμενα εκτυλίσσεται μία καταγραφή των προθέσεων και των σχεδιασμών των εκάστοτε κρατούντων και των πολιτικών και οικονομικών διαχειριστών του συστήματος, καθώς και η συμπόρευσή τους αναλόγως προς την κατεύθυνση, οποία χαράσσεται από τον συνασπισμό ή τους συνασπισμούς της ευρύτερης κυριαρχίας.

Υπάρχει, δηλαδή, μία πορεία, κατά την οποία μία από τις επιδιώξεις μας είναι η κοινή δράση με άλλες ομάδες. Είναι, όμως, επόμενο πως όταν υφίστανται αυτές οι συνθήκες, αναπτύσσεται, κατά ένα ορισμένο τρόπο, μία προσπάθεια σύνθεσης. Σε μία τέτοια διαδικασία είναι δυνατόν να αφήνονται ανεπεξέργαστα πολλά ζητήματα των οποίων η εξέταση θα οδηγούσε στην απόρριψή τους ως μη λειτουργικών, τόσο για τον αναρχικό όσο και για τον απελευθερωτικό αγώνα γενικώτερα. Επομένως, δεν θα πρέπει να ξενίζει το γεγονός ότι κατά τις αρχικές κινητοποιήσεις υπάρχουν ταξικές αναφορές, προτάσεις αυτό-οργάνωσης κ.λπ., τις οποίες στην συνέχεια εγκαταλείπουμε και αυτό είναι κάτι το οποίο απορρέει μέσα από την εμπειρία, την ανάλυση και την δοκιμασία μέσα στον κοινωνικό ανταγωνισμό. Επειδή είναι αναγκαίο, η αναρχική σκέψη μπορεί και οφείλει να απαγκιστρώνεται από λαθεμένες απόψεις και να αποδεσμεύεται η αναρχική δράση από τα εξουσιαστικά κατάλοιπα και τις αγκυλώσεις του αναρχισμού. Αυτή η πορεία προς μία καταστάλαξη, διαφαίνεται μέσα από τα κείμενα αυτού του βιβλίου, όπου παρατίθενται όλα τα τεκμήρια χωρίς να παραχαράσσονται τα ήδη κατατεθειμένα και αποτυπωμένα.

Τόσον οι συνεργασίες όσον και η έλλειψη αποκρυσταλλωμένων εμπειριών, απότοκος της μη καλλιέργειας των θεμελιακών αναρχικών ιδεών, έχουν το τίμημά τους (άλλοτε θετικό και άλλοτε αρνητικό) σε ό,τι αφορά την λειτουργική σύνθεση των απόψεων. Αυτή η κατάσταση, όπως αναφέρθηκε, είναι εμφανής κατά τα πρώτα έτη και μέχρις ότου ευοδωθεί η δημιουργία της Συνεργασίας Αναρχικών Ομάδων και Ατόμων για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και την Πολύμορφη Δράση, η οποία κατά την δωδεκαετή και πλέον πορεία της συνεισέφερε, θεωρούμε, με θετικό τρόπο στην αναρχική σκέψη και δράση. Μετά την παύση της δραστηριότητας από την προαναφερθείσα Συνεργασία, το μέλημα για την προώθηση της Εκλογικής Απεργίας συνεχίσαμε η Συσπείρωση Αναρχικών και η Αναρχική Αρχειοθήκη Αθήνας, ο Αναρχικός Πυρήνας Χαλκίδας, ο Αναρχικός Πυρήνας ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ και η Αναρχική Αρχειοθήκη Θεσσαλονίκης, καθώς και οι σύντροφοι για την Αναρχική απελευθερωτική δράση, ενώ για ένα ορισμένο διάστημα υπήρξε συνεργασία και με το σχήμα Αναρχικοί/ές μέσα και έξω από σχολεία και σχολές.

Ας σημειωθεί ότι υπάρχει μία σταθερή προσπάθεια της εξουσίας ώστε στα τελικά αποτελέσματα που αναρτώνται από το υπουργείο να αποκρύπτεται ο πραγματικός αριθμός αυτών που δεν ψηφίζουν με την αναγωγή και αναγραφή τους ως ποσοστά.

Των κειμένων του βιβλίου, προηγείται ένας Πρόλογος για την Εκλογική Απεργία και ένα κείμενο με Μία σύντομη ιστορική αναφορά στο κοινοβουλευτικό σύστημα.

Το κυρίως σώμα του βιβλίου χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει το διάστημα 1989-1998, το δεύτερο τα έτη 1999-2010, το τρίτο καλύπτει τα χρόνια 2011-2014, ενώ το τέταρτο μέρος περιλαμβάνει τις τρεις εκλογικές διαδικασίες του 2015 και έρχεται σε ένα είδος αντιστοιχίας με τις τρεις συνεχείς εκλογικές διαδικασίες του 1989-1990. Οι τρεις πρώτες εδραίωσαν την τριετία της διαχείρισης της ΝΔ μετά από συνεργασία με την κομμουνιστική και συνοδοιπορούσα αριστερά, ενώ οι τρεις τελευταίες αποκάλυψαν την κοινή ρίζα και την ομόθυμη συνεργασία και σύμπραξη των υποτιθεμένων διαφορετικών ιδεολογιών αποδεικνύοντας την αλληλοσυμπλήρωσή τους. Ακολουθεί το παράρτημα, με την παράθεση κειμένων που συμπληρώνουν κατά ένα ορισμένο τρόπο τα όσα έχουν ήδη καταχωρηθεί.

Μέσα από τα κείμενα αυτού του βιβλίου, τα οποία παρατίθενται με αυστηρή χρονολογική σειρά, μπορεί ο καθένας να τα συγκρίνει με τα γεγονότα που ακολούθησαν και να διαπιστώσει ότι τα σχέδια των εξουσιαστών είναι δυνατόν να διαφοροποιούνται, αλλά δεν εκτρέπονται της καθολικά χαραχθείσας, από αυτούς, πορείας, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τις αναλύσεις και τις τοποθετήσεις που κατατίθενται.

Τέλος, εάν η σφαιρική γνώση συνιστά συμβολή στην κατανόηση της πραγματικής ιστορίας, τότε θεωρούμε πως τα όσα παρατίθενται σε αυτό το βιβλίο είναι μία θετική συνεισφορά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Συσπείρωση Αναρχικών

Το βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία:

Πολιτεία (Ασκληπιού 1-3),

Ναυτίλος (Τρικούπη Χαρίλαου 28),

Πρωτοπορεία (Γραβιάς 3),

Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο (Θεμιστοκλέους 37),

Βιβλιοπωλείο των Συναδέλφων (Καλλιδρομίου  30Α),

Επί λέξει (Ακαδημίας 32),

Ιανός (Σταδίου 24),

Books Plus (Πανεπιστημίου 37),

Κεντρί (Θεσσαλονίκη),

Σαιξπηρικόν (Θεσσαλονίκη)

Πρωτοπορεία (Θεσσαλονίκη),

Πορθμός (Χαλκίδα),

καθώς και στην Αναρχική Αρχειοθήκη (Σαριπόλου 8, τηλ. 6973799207)

Επίσης, αποστέλλεται με αντικαταβολή, κατόπιν συνεννοήσεως.

Επισκόπησις

Visited 2000 times , 1 Visits today