Θεσσαλονίκη 2003

Εισαγωγικό κείμενο

Καθώς συμπληρώθηκαν εφέτος 10 χρόνια από την σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ιούνιο του 2003 στη Θεσσαλονίκη, θεωρήσαμε υποχρέωση απέναντι στην ιστορία των κοινωνικών και ιδιαίτερα των αναρχικών αγώνων να μην αφήσουμε να περάσει απαρατήρητο αυτό το τόσο σημαντικό γεγονός, του οποίου –όπως και τόσων άλλων– τα σημάδια παραμένουν ανεξίτηλα.

Με αυτήν την έκδοση επιχειρούμε, πέραν της καταγραφής, την ανάδειξη των εμπειριών και την παρουσία του αναρχικού λόγου. Μέσα και από το υλικό που παρατίθεται (κείμενα, προκηρύξεις, αφίσες, συλλογικές και ατομικές απόψεις, φωτογραφίες, το υλικό που συμπεριελήφθη στην μπροσούρα που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2013 –με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη–, χρονικά κινητοποιήσεων) μπορεί ο καθένας να κατανοήσει περισσότερα από αυτά που εμφανίζονται μεν, αλλά συγκαλύπτονται πίσω από διπλωματικές και γενικόλογες διατυπώσεις.

Ανέκαθεν θεωρούσαμε –και επιμένουμε πάνω στην θέση μας αυτή– πως η παρουσίαση γεγονότων και υλικών, που συνδέονται με την ιστορία των κοινωνικών και των αναρχικών απελευθερωτικών αγώνων, θα πρέπει να περιλαμβάνει όλο το συγκεντρωμένο στα χέρια μας υλικό, ανεξαρτήτως τού κατά πόσον μας εύρισκε ή δεν μας εύρισκε, τότε ή τώρα, σύμφωνους το περιεχόμενό τους. Μ’ αυτό τον τρόπο καταγραφής δίνεται η δυνατότητα σ’ όσους το μελετήσουν να εξάγουν τα συμπεράσματά τους, συνεκτιμώντας τις, επίσης, κατατεθειμένες απόψεις της συλλογικότητας που τα εκδίδει, οι οποίες αποτελούν κι αυτές μέρος της προσπάθειας για την ανάδειξη της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, των πραγματικών δηλαδή γεγονότων. Αντίθετα, εκείνες οι απόπειρες με τις οποίες επιχειρείται «κριτική» γεγονότων και καταστάσεων με μεθόδους παραπληροφόρησης, με την αποσιώπηση γεγονότων, με την παραχάραξη και την ψευδολογία, αρμόζουν σε αυτούς που κινούνται με ιδιοτελείς προθέσεις και ανταγωνιστικές προς την απελευθερωτική διεργασία κατευθύνσεις.

Αυτό το βιβλίο αποτελεί την συνέχεια του βιβλίου-άλμπουμ που εκδόθηκε, επίσης, από την Αναρχική Αρχειοθήκη πριν από δέκα χρόνια και είχε τον τίτλο ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΟΙ ΤΗΣ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ». Περιελάμβανε έγχρωμο φωτογραφικό υλικό, από το αρχείο της Ελένης Γρηγοριάδου (από το οποίο προέρχονται φωτογραφίες που δημοσιεύονται και σ’ αυτό το βιβλίο), με 203 φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί από το Άμστερνταμ (Ιούνιος 1997) μέχρι την Κοπεγχάγη (Δεκέμβριος 2002). Παράλληλα καταγράφηκαν χρονικά από τις κινητοποιήσεις, αφηγήσεις γεγονότων και απόψεις σ’ ό,τι αφορά την λεγόμενη παγκοσμιοποίηση.

Η παρούσα έκδοση αποτελεί την δεύτερη ενότητα των ΠΟΛΕΜΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ. Εδώ, γίνεται αναφορά στις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα στον ελλαδικό χώρο και εξέφραζαν την εναντίωση στην εισβολή της ενοποιημένης κυριαρχίας στο Ιράκ, η οποία αποτέλεσε μέρος της υλοποίησης στην περιοχή, των όρων της Νέας Τάξης Πραγμάτων την οποία είχαν διακηρύξει οι Μιχαήλ Γκορμπατσώφ και Τζώρτζ Μπους (ο πρεσβύτερος) στην Μάλτα, τον Δεκέμβριο του 1989. Περιλαμβάνονται, επίσης, οι συγκεντρώσεις, πορείες και διαδηλώσεις κατά των προπαρασκευαστικών συνόδων των υπουργών της Ε.Ε. οι οποίες άρχισαν τον Οκτώβριο του 2002 στο Ρέθυμνο και συνεχίστηκαν καθ’ όλο το πρώτο εξάμηνο του 2003, καθώς και οι κινητοποιήσεις για την αποφυλάκιση των 7 συλληφθέντων κατά την πορεία της 21ης Ιουνίου. Η Σύνοδος της Ε.Ε., όσο και τα γεγονότα που προαναφέραμε αποτελούν συστατικά της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης.

Εμμένοντας στις αναρχικές απελευθερωτικές απόψεις και θεωρήσεις, παραμένουμε αμετακίνητα πολέμιοι της εξουσίας, της κυριαρχίας και της «παγκοσμιοποίησής» της. Σε αντίθεση με εκείνους που κινητοποιήθηκαν εξ αρχής με σκοπό να ενταχθούν στις νέες συνθήκες που προετοιμάζονταν από τους κρατούντες και οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την έννοια και θέση πολέμιος, ξέχωρα από τους άλλους που έχουν χάσει προ πολλού το δρόμο προς την συνολική απελευθέρωση, παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στο όραμα της αναρχίας.

Γνωρίζουμε ότι οι χείμαρροι μπορεί να είναι ορμητικοί αλλά είναι εύκολο να ξεραθούν. Οι πηγές, όμως, δεν θα στερέψουν όσο υπάρχει η μάνα γη. Συνεχίζουν να αναβλύζουν και αυτή την φορά δεν θα ενωθούν απλά σε χείμαρρο, αλλά σε ένα απέραντο ποτάμι, τέτοιο που όμοιο του βρίσκεται μόνον στους χρόνους εκείνους που πλημμυρίζονται από την ζωντάνια και την απελευθερωτική δύναμη, που είναι έτοιμη να δημιουργήσει ένα νέο κόσμο, μια νέα εποχή για τον πλανήτη.

Σ’ αυτό το νέο ρεύμα οι αναρχικοί θα είμαστε και πάλι παρόντες, ξεκάθαροι στις απόψεις τους, εντελώς απολιτικοί, περισσότερο βέβαιοι για τα όσα είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε και προ παντός εμπλουτισμένοι από τις εμπειρίες του παρελθόντος. Μέρος αυτής της συμβολής στην απόκτηση εμπειρίας και γνώσης θεωρούμε πως αποτελεί και το βιβλίο αυτό.

Αναρχική Αρχειοθήκη, 

Νοέμβριος 2013

Επισκόπησις

Visited 2567 times , 5 Visits today