ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ»

Published Date: 19 Μαρτίου, 1996

Εισαγωγικό κείμενο

Ο δικός μας σκοπός, ως αναρχικών, δεν είναι να γράψουμε μια δήθεν αντικειμενική ιστορία γιατί τέτοια δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ίσως ποτέ. Γιατί δεν κατέχουμε ούτε κάποια αλάνθαστη μέθοδο ανάλυσης των υπαρκτών γεγονότων, ούτε το κλειδί που θ’ απελευθερώσει την κοινωνική αλήθεια που κρατούν δέσμια μέσα στις αλυσίδες του κυριαρχικού χρόνου, τον οποίο θεωρούν σαν ιστορία της ανθρωπότητας οι κρατιστές, παραβλέποντας ότι αυτός ο χρόνος αποτελεί μια στιγμή σχεδόν της ύπαρξής της στον πλανήτη, ιδιαίτερα σε σχέση με την χρονική διάρκεια ζωής των ανθρώπων και των ανθρώπινων ομάδων.

Ούτε φιλοδοξούμε, βέβαια, μ’ αυτή την εργασία ν’ αποκτήσουμε το ρόλο του ειδήμονα, του ιστορικού, ο οποίος, στις περισσότερες περιπτώσεις, προκειμένου ν’ αποδείξει την ορθότητα της αντίληψής του για την λεγόμενη ιστορική κίνηση και να προσαρμόσει τα γεγονότα στο προκατασκευασμένο κυριαρχικό όραμα, που υπηρετεί, δεν διστάζει να πλαστογραφήσει, να παραχαράξει, να στρεβλώσει ή ακόμη και να επινοήσει.

Διεκδικούμε, απλά, έμπρακτα, το δικαίωμα ν’ αναδείξουμε τα στοιχεία εκείνα που διασώθηκαν μέσα στους όγκους των γραφτών που απαρτίζουν την ιστορία της κυριαρχίας, να κρίνουμε τις αντιφάσεις στην ερμηνεία τους των κάθε ιδεολογικής απόχρωσης ειδημόνων και να καταθέσουμε τη δική μας οπτική, ευελπιστώντας ότι πλησιάζει, όσο είναι αυτό δυνατό, σ’ αυτή των ανθρώπων που τη δράση τους, αυτά τα στοιχεία, αντανακλούν ή καταγράφουν.

Αυτή μας η προσπάθεια βρίσκεται, εκ των πραγμάτων, σε αντίθεση με την ιστορία που παρουσιάζουν οι εξουσιαστές και τα όργανά τους και η οποία είναι διαποτισμένη από την ιδεολογία της κυριαρχίας, που, όπως κάθε ιδεολογία, όντας βαθύτατα εξουσιαστική, αποτελεί μια αφαίρεση της πραγματικότητας, κατασκευάζοντας ψεύτικες συνειδήσεις. Αυτού του είδους η συνείδηση δεν πλασάρεται μόνο μέσα από την ιστορία αλλά κι από παραϊστορικούς παράγοντες (λογοτεχνία, τέχνη, ποίηση κ.λπ.). Μ’ αυτούς τους τρόπους τοποθετούνται στοιχεία από τα συνολικότερα συμβάντα, διαστρεβλώνονται, προσωποποιούνται κι εμφανίζονται με την οπτική των εξουσιαστών και μ’ εκείνες τις προϋποθέσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. (Από το οπισθόφυλλο της εκδόσεως)

Συγγραφή από την Ομάδα Ενάντια στη Λήθη

Α΄ έκδοσις 1996

Επισκόπησις

Visited 2420 times , 1 Visits today