Διαδρομή Ελευθερίας, #001 (Μάρτιος 2002)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1ου φύλλου (Μάρτιος 2002)

  • Πρόταση του ισπανικού κράτους
  • Hell[o] Big Brother!
  • Αργεντινή
  • ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
  • Θαυμαστός καινούργιος κόσμος...
  • Earth Liberation Front (ELF)
  • Horst Fantazzini
  • Διαδρομές Μνήμης
  • Επίθεση σε κτίριο της αμερικανικής τράπεζας από 15χρονο Αμερικανό καμικάζι
  • Ειδήσεις – Σχόλια

Εισαγωγικό κείμενο

Για την έκδοση της μηνιαίας αναρχικής εφημερίδας
ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνηθίζεται σε κάθε έκδοση νέου εντύπου να υπάρχει ένα σημείωμα –το λεγόμενο εκδοτικό– που να εξηγεί τους λόγους που ξεκινά αυτή η προσπάθεια.
Τα ερωτήματα …πολλά! …ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ; ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ; ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ; ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ;
Οι απαντήσεις …επίσης πολλές… και …πολύ-μορφες!
Απαντήσεις που, μερικές φορές, ξεκινούν με μια «υπόγεια» –άλλοι την λένε εσωτερική– αίσθηση απολογίας, ή με μια φανερή πρόθεση «πολιτικής» τοποθέτησης ενώ άλλοτε περιέχουν εκτεταμένες αναλύσεις επί αναλύσεων, προσπαθώντας να δώσουν εξηγήσεις!
Τώρα, εμείς –ο ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ– θα μπορούσαμε πολύ απλά να πούμε πως …έτσι-μας-αρέσει και δεν έχουμε να δώσουμε λογαριασμό σε κανένα! Απλή –και εύκολη– απάντηση!!
Περιέχει μάλιστα και ένα χαρακτηριστικό …τσαμπουκά –που πολύ τον πάμε– και που μπορεί σε άλλους να αρέσει και σε άλλους να λειτουργεί απωθητικά.
Τέλος πάντων, χωρίς να νοιώθουμε, πως η έκδοση ενός εντύπου βάζει αυτόματα, όσους συμμετέχουν σ’ αυτή, σε μια –διαρκή ή προσωρινή– κατάσταση «αμήχανων» ή «μηχανικών» επεξηγήσεων, ωστόσο, νομίζουμε πως υπάρχουν κάποια πράγματα που χρειάζεται να ειπωθούν….

Πρώτα-πρώτα, αυτήν την περίοδο, είναι γεγονός, ότι δεν υπάρχει μια αναρχική εφημερίδα που να ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Σ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να δυσκολεύει η επαφή με αναρχικές απόψεις και πρακτικές, και να είναι ελλιπής η πληροφόρηση για τα κοινωνικά «δρώμενα», όλων των συντρόφων/σσών και γενικότερα ανθρώπων που δρουν ή θέλουν να αναπτύξουν πρωτοβουλίες σε άλλες περιοχές.
Η «ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» επιχειρεί να συμβάλει σ’ αυτή την κατεύθυνση, έχοντας υπ’ όψη της την εμπειρία (θετική και αρνητική), από αντίστοιχες εκδοτικές προσπάθειες που υπήρξαν στη δεκαετία του ’80 και του ’90.

Μια προσπάθεια σαν αυτή, είναι μέρος μιας …«ευρύτερης» αλλά και …«στενότερης» Διαδρομής. Κάποιοι, κουβαλάμε μαζί μας –και μοιραζόμαστε–, την εμπειρία εκδοτικών δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται από ομάδες και άτομα. Αυτές οι εμπειρίες, θέλουμε να συντεθούν από κοινού, με τον ενθουσιασμό και τη θέληση συντρόφων και συντροφισσών ενωμένων όλων με μια …«μεγάλη δόση» συντροφικότητας.
Δεν ξεκινάμε από το …μηδέν και δεν προσποιούμαστε πως τώρα θα τα μάθουμε όλα… Έχουμε όμως να μάθουμε πολλά, καθώς θα συμβάλλουμε –όσο το δυνατόν– στην εξάπλωση των αναρχικών απόψεων και πρακτικών.
Η συμμετοχή ομάδων και ατόμων στον ΚΥΚΛΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ της ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ δεν σημαίνει ότι καταργούνται ή συγχωνεύονται οι ομάδες αλλά ούτε και ότι εξαφανίζονται τα άτομα μέσα σε μια ευρύτερη συλλογικότητα.
Μέσα σ’ αυτόν τον ΚΥΚΛΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, που βρισκόμαστε, δεν λειτουργούμε με πλειοψηφικές διαδικασίες, αλλά με βάση τις αμοιβαία παραδεκτές αντιλήψεις και απόψεις και –φυσικά–την αναρχική συναίνεση.
Επιδίωξη είναι η συμβολή μας στη δημιουργία κι άλλων αναρχικών ομάδων που να δραστηριοποιούνται σε όλα τα …μήκη και τα …πλάτη του ελλαδικού χώρου. Θέλουμε τη συνέχιση των όποιων εκδοτικών δραστηριοτήτων των αναρχικών συλλογικοτήτων και την επέκτασή τους. Δεν ανταγωνιζόμαστε έντυπα που ήδη κυκλοφορούν και φυσικά δεν θα μετατρέψουμε τη ΔΙΑΔΡΟΜΗ σε πεδίο «μάχης» ανάμεσα σε ομάδες και άτομα. Αντίθετα, το μεγάλο βάρος, θα πέσει, στην προσπάθειά ανάδειξης και εμπλουτισμού των απόψεων και πρακτικών, που θεωρούμε πως μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην κοινωνική και ατομική απελευθέρωση από τα δεσμά της εξουσίας με όποια μορφή κι αν παρουσιάζεται.
Η συμβολή του καθενός/μιας ξεχωριστά –αλλά και όλων μαζί– στην Πληροφόρηση, Ανάλυση και Ανάδειξη των κοινωνικών γεγονότων και συνθηκών, μέσα από τις σελίδες της ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ, δεν αποσκοπεί στην δημιουργία ενός «οργάνου έκφρασης» κάποιου «χώρου». Τέτοιου είδους επιδιώξεις και αθροιστικές λογικές, όπως έχουν δείξει τα πράγματα, είναι δυνατό να οδηγήσουν στον …ευνουχισμό της έκφρασης των διαφορετικών απόψεων και πρακτικών συντρόφων/σσών.

Χωρίς να θέλουμε να μπούμε σε πολιτικές διαδικασίες και …ιδεολογικές αναλύσεις, χρειάζεται να πούμε πως η εκδοτική αυτή προσπάθεια, θέλουμε να είναι μια …ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, μια συμβολή στην αντιμετώπιση της εξουσιαστικής κλίκας, που με το έμπα του πρώτου αιώνα της τρίτης χιλιετίας έχει εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση. Γιατί είναι φανερό σε όλους, πως αυτή η όλο και πιο αναβαθμισμένη επίθεση των κυρίαρχων, προκαλεί όλο και μεγαλύτερες καταστροφές στον πλανήτη Γη και κατ’ επέκταση σ’ όλη την ανθρωπότητα, ενώ η εξάπλωση των σκοταδιστικών τους σχεδίων ενισχύει την εντατικοποίηση της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης των ανθρώπων.

Κλείνοντας, θέλουμε να πούμε πως η τακτική έκδοση μιας μηνιάτικης αναρχικής εφημερίδας, που θα κυκλοφορεί στον ελλαδικό χώρο, είναι μια ευθύνη που μπορεί να βασίζεται στην συνέπεια, το κέφι, την δημιουργικότητα και την διαρκή προσπάθεια των συντρόφων και των συντροφισσών αλλά προϋποθέτει και την εκτός του κύκλου σύνταξης αλληλεγγύη και υποστήριξη, με κείμενα, πληροφορίες, σκίτσα, φωτογραφίες, συνεργασίες αλλά και οικονομική ενίσχυση.

Θέλουμε και μπορούμε να μετατρέψουμε την χαρά της δημιουργικότητας σε καταστροφή των εχθρών της ελευθερίας.

22 Γενάρη 2002

Ο κύκλος σύνταξης της μηνιαίας αναρχικής εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Επισκόπησις

Visited 3520 times , 4 Visits today

Σχετικά Έντυπα